Proxy kelimesi, özellikle son yıllarda ülkemizde sıkça duyulmaya ve kullanılmaya başlanıldı. Bunun en büyük nedenlerinden biri, hiş şüphesiz web sitelerine uygulanan erişim yasaklarıdır. Aslında Proxy’nin kullanım amacı çok farklı olsa da, teknik olarak kullanımın dışında genellikle yasaklı sitelere giriş amacı ile kullanılmaktadır.
Proxy sunucusu ise kısaca; uzak bilgisayar ve kullanıcı arasındaki aracıdır. Hem yasal işlemler için, hem de yasal olmayan işlemler için kullanılır. İnternetin ilk yıllarında, kişisel ip adresleri yerine, Proxy sunucuları kullanılmaktaydı. Günümüzde ise çok daha geliştirilmiş ve işlevselliği sayesinde çok yönlü bir şekilde kullanılmaktadır. Kısaca çalışma mantığı şu şekildedir; kullanıcı ziyaret etmek istediği web sitesini Proxy sunucusuna bildirir ve Proxy sunucusu kullanıcıyı ilgili siteye yönlendirir. Böylece kullanıcı, erişmek istediği web sitesine, Proxy sunucu aracılığı ile ulaşır.
Genel anlamda tüm internet kullanıcılarının sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir aracıdır Proxy sunucuları. Kullanım amaçları arasında sayabileceğimiz en etkin sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Yalın anlatım ile “ geçiş yolu “ ( Gateway ) olarak adlandırılan Proxy, birkaç farklı seçeneğe sahiptir. Mantık olarak çalışma işleyişi aynı olsa da, özellik bakımından bazı değişiklikler olabilmektedir. Aşağıda birkaç Proxy çeşidini sizlerle paylaşmak istiyoruz:
HTTP-proxy: Adından da anlaşılacağı üzere “ aracı sunucudur “. Ve en çok kullanılan Proxy çeşididir. TCP protokolünü kullanan tarayıcı ve programların doğru şekilde ve performanslı olarak çalışmasını sağlar. Yasaklı sitelere ve erişim engelli sitelere giriş yapılmasını sağlar, içerikleri filtreler, dosyaları ve medya içeriğini ön belleğe alarak performansı artırır, hız kısıtlamasını da tamamen ortadan kaldırır.
• HTTPS-proxy: Http vekil sunucu ile aynı özellikleri taşımaktadır. https proxyi, https proxyden ayıran en önemli özellik, verilerin şifrelenmesidir. Böylece sunucuya gönderilen veriler, hiç kimse tarafından görüntülenemez.
• SOCKS-proxy: Proxy sunucular arasında en gelişmiş sunucudur. İleri düzey güvenlik işlemleri vardır. Bir SOCKS sunucusu, bir istemci adına başka bir sunucu ile TCP bağlantısı kurup, tüm trafiği istemci ve sunucu arasında ileri ve geri yönlendiren genel amaçlı olan Proxy sunucusudur. Herhangi bir portta her türlü ağ protokolü için çalışır. Tüm SOCKS proxy’leri güvenlidir ancak SOCKS5 en son versiyonu olup, SOCKS4 olan diğer seçenekten daha güvenlidir.
Son olarak iki noktaya değinmekte fayda var. Ücretsiz proxy anonimdir fakat Yapılış yolu yüzünden güvenilir değildir. Vpn kullandığınız taktirde hangi tür proxy kullandığınızın bir önemi yoktur, vpn sayesinde hertürlü anonimliğiniz korunur.
Bu günlerde VPN kelimesini yoğun bir şekilde duyan birçok internet kullanıcısı VPN nedir diye soruyor. Vpn nedi ve nasıl çalışır bunu anlatmadan önce vpn'nin günümüzde neden bu kadar önemli hale geldiğine…
Bazen, web sitelerinin aklınızı okuduğunu hiç düşündünüz mü? Çoğunuz kesin bu kanıya varmıştır. Örneğin 2 gün önce internette yaptığınız bir arama, bugün karşınıza her hangi bir web sitesinde çıkabilmektedir. Çok ilginç…
Son 25 senedir hayatımızın her anında en sık kullandığımız işlemlerden biri, hiç kuşkusuz e-postadır. Elektronik posta, dünyanın diğer ucundaki kişiler ile anlık olarak iletişim kurmamızı sağlayan, ileri teknoloji ile donatılmış bir…
Çoğumuz VPN hakkında bilgi sahibi olmamıza rağmen, ücretli Vpn ve ücretsiz Vpn arasındaki farkları tam olarak bilmiyoruz. Bu farkları detaylı bir şekilde inceledik ve sizin için rehber niteliği taşıyan bu yazıyı…
Günümüzde 2 milyardan fazla Android işletim sistemi kullanıcısı olduğunu düşünürsek, olası güvenlik açıklarının da ne derece olabileceğini kestirmek zor değil. Bu yazımızda android için en iyi vpn programlarını incelemeye çalıştık. Ancak…
Ortak kullanıma açık olan Wifi bağlantılarını kullanarak internete bağlanan internet kullanıcılarını bekleyen tehlikelerin ne olduğu hakkında bilginiz olsaydınız, emin olun zorunlu olmadıkça asla kullanmadınız. Bu tür bağlantıları kullandığınız zaman kişisel bilgileriniz,…