Makaleler
> Makaleler > Proxy Sunucu Nedir?

Proxy Sunucu Nedir?

25 Ara 2017Admin

Proxy kelimesi, özellikle son yıllarda ülkemizde sıkça duyulmaya ve kullanılmaya başlanıldı. Bunun en büyük nedenlerinden biri, hiş şüphesiz web sitelerine uygulanan erişim yasaklarıdır. Aslında Proxy’nin kullanım amacı çok farklı olsa da, teknik olarak kullanımın dışında genellikle yasaklı sitelere giriş amacı ile kullanılmaktadır.

 Proxy sunucusu ise kısaca; uzak bilgisayar ve kullanıcı arasındaki aracıdır. Hem yasal işlemler için, hem de yasal olmayan işlemler için kullanılır. İnternetin ilk yıllarında, kişisel ip adresleri yerine, Proxy sunucuları kullanılmaktaydı. Günümüzde ise çok daha geliştirilmiş ve işlevselliği sayesinde çok yönlü bir şekilde kullanılmaktadır. Kısaca çalışma mantığı şu şekildedir; kullanıcı ziyaret etmek istediği web sitesini Proxy sunucusuna bildirir ve Proxy sunucusu kullanıcıyı ilgili siteye yönlendirir. Böylece kullanıcı, erişmek istediği web sitesine, Proxy sunucu aracılığı ile ulaşır.

 

1
  Proxy Sunucusunu Kim ve Neden Kullanmalı?

 Genel anlamda tüm internet kullanıcılarının sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir aracıdır Proxy sunucuları. Kullanım amaçları arasında sayabileceğimiz en etkin sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Yazım Performansları: Bazı yazılarımlar yapısı gereği, sunucuya birden fazla ve anlık olarak veri gönderimi yapabilmektedir. Gönderilen bu çok sayıda istek, sunucuyu yavaşlatabilir ya da yorabilmektedir. Bu gibi yazılımlar için kullanılan Proxy sunucular, yazılımın ve ana sunucunun yükünü hafifletir ve performansını geliştirir.

    • •Güvenlik: Bir Proxy sunucusu ile internete bağlandığınızda, ip adresiniz gizlenmiş olur. Erişim sağladığınız web sitelerinde sizin değil ,aracı olan Proxy sunucusunun ip adresi görünür. Bu da size erişim güvenliği sağlar. Proxy sunucularının en yaygın kullanım alanlarından biri de, erişim güvenliğidir.

  • • Filtreleme: Bu seçenek özelikle kurumsal organizyonlarda güvenlik nedeniyle iş yerinde çalışanların kişisel gereksinimleri için sosyal medya siteleri, video indirme siteleri,haber siteleri ve diğer bazı sitelere girmelerini kısıtlamak için kullanılır.
  • • Coğrafi Kısıtlamalar: Bu bir önceki özelliğin tersi nitteliğinde bir özelliktir. Filtrelemenin tersine proxyler coğrafi bypass özelliği sayesinde çeşitli nedenlerle coğrafi olarak engellenen içeriklere ulaşıma olanak tanırlar.

 

2
  Proxy Çeşitleri

 Yalın anlatım ile “ geçiş yolu “ ( Gateway ) olarak adlandırılan Proxy, birkaç farklı seçeneğe sahiptir. Mantık olarak çalışma işleyişi aynı olsa da, özellik bakımından bazı değişiklikler olabilmektedir. Aşağıda birkaç Proxy çeşidini sizlerle paylaşmak istiyoruz:
HTTP-proxy: Adından da anlaşılacağı üzere “ aracı sunucudur “. Ve en çok kullanılan Proxy çeşididir. TCP protokolünü kullanan tarayıcı ve programların doğru şekilde ve performanslı olarak çalışmasını sağlar. Yasaklı sitelere ve erişim engelli sitelere giriş yapılmasını sağlar, içerikleri filtreler, dosyaları ve medya içeriğini ön belleğe alarak performansı artırır, hız kısıtlamasını da tamamen ortadan kaldırır.

• HTTPS-proxy: Http vekil sunucu ile aynı özellikleri taşımaktadır. https proxyi, https proxyden ayıran en önemli özellik, verilerin şifrelenmesidir. Böylece sunucuya gönderilen veriler, hiç kimse tarafından görüntülenemez.

• SOCKS-proxy: Proxy sunucular arasında en gelişmiş sunucudur. İleri düzey güvenlik işlemleri vardır. Bir SOCKS sunucusu, bir istemci adına başka bir sunucu ile TCP bağlantısı kurup, tüm trafiği istemci ve sunucu arasında ileri ve geri yönlendiren genel amaçlı olan Proxy sunucusudur. Herhangi bir portta her türlü ağ protokolü için çalışır. Tüm SOCKS proxy’leri güvenlidir ancak SOCKS5 en son versiyonu olup, SOCKS4 olan diğer seçenekten daha güvenlidir.

 Son olarak iki noktaya değinmekte fayda var. Ücretsiz proxy anonimdir fakat Yapılış yolu yüzünden güvenilir değildir. Vpn kullandığınız taktirde hangi tür proxy kullandığınızın bir önemi yoktur, vpn sayesinde hertürlü anonimliğiniz korunur.

En İyi 5 Vpn Servisi
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    1500+ oylama
    9.9
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    1300+ oylama
    9.8
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    700+ oylama
    8.9
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    500+ oylama
    8.5
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    700+ oylama
    8.4
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar