İnternet; her ne kadar özgürlük ifade etse de, güvenlik açısından kendimizi hiçbir zaman %100 güvende hissedemeyeceğimiz kadar tehlikeli olabilmektedir. İnternetin varlığı gelişip ilerledikçe, beraberinde çok sayıda güvenlik açığı ve tehdit getirmeye başladı. Virüs, güvenlik tehditleri ve kişisel verilerin güvenliği korumak amacıyla kullanılmaya başlanan VPN, o süreçten günümüze yapısını sürekli geliştirmiştir. Türkçe anlamı Sanal Özel Ağ olan VPN kelimesinin İngilizce açılımı ise, Virtual Private Network olarak geçmektedir. Vpn İnternette yaşanabilecek olası güvenlik açıklarının, tehditlerin ve virüslerin engellenmesi amacı ile ortaya çıkmıştır.
VPN 1996 senesinde PPTP ( Peer to Peer ) protokolünün geliştirilmesi ile beraber ortaya çıkmıştır. PPTP; en güvenli veri aktarımı formudur. PPTP, karşılıklı olarak uzaktaki bilgisayarların sanal ağ üzerinden doğrudan şifrelenmiş bağlantı kurulmasına izin vermesi ve güvenli veri aktarımı özelliği sayesinde kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamıştır. Ancak son zamanlarda şifreleme anahtarlarının direncinin düşük olduğu (40, 56 ve 128-bit) ve MS-CHAP kimlik doğrulaması korumasının yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır.
PPTP’nin uygulamaya koyulmasından sonra, VPN tarihinde bir sonraki gelişme, IPSec (İnternet Protokolü Güvenliği), SSTP ve L2TP’nin (Katman 2 Taşıma Protokolü) uygulanmasıydı. Güvenlik etkisi artsa da, VPN kullanıcıları arasında pek rağbet görmedi. Özel telekomünikasyon ekipmanlarına erişim ve bilgisayar ağlarının yönetimindeki gelişmiş bilgiler bu duruma sebep olan en önemli etkenlerdi.
Genel olarak baktığımızda, özellikle son 10 sene içerisinde büyük atılım yapan VPN teknolojisi, internet kullanıcılarına birçok alanda büyük kolaylıklar sağlamıştır. Bu kolaylıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Erişim kısıtlamalarının önüne geçilmesi;
2. Sansür ve yasaklamalara karşın özgürlük;
3.İnternetteki trafik kontrolünün güçlendirilmesi;
Yeni ve daha etkili şifreleme metotlarının ortaya çıkmasını sağlamıştır;
5. Online ortamdaki Finansal işlemler artmıştır;
6. VPN protokollerinin kullanıcı dostu olması ve basitleştirilmesi.
2002 senesinde geliştirilen yeni VPN protokolü olan OpenVPN, 256 bit anahtar ve çoklu kimlik doğrulama yöntemleri ile güçlendirilmiş dereceli şifreleme özelliklerine sahiptir. NAT veya güvenlik duvarı arkasında bulunan bilgisayarlar arasında güvenli bir bağlantı oluşturuyordu. Çoğu tarayıcı, web siteleriyle güvenli HTTPS bağlantıları oluşturmak için SSL ve TLS protokollerini kullanmaya başladı. OpenVPN Protokolü TLS (SSL) protokolleriyle de çalışmaktadır.
Tüm bu gelişmeler ve yenilikler, kullanıcıların internette anonim şekilde gezinmelerine imkân sağladı ve VPN kullanımını hızla yaygınlaştırdı.
VPN teknolojisi o kadar gelişti ki, tüm bu imkanlara sadece saniyeler içerisinde, her hangi bir donanım veya ekipman satın almadan sahip olabilmektesiniz. VPN hizmet sağlayıcısının belirlediği hizmet ücretini ödeyip, online olarak hizmet alabilir ve internete daha güvenli bir şekilde bağlanabilirsiniz. Kısıtlı bile olsa ücretsiz VPN hizmeti sağlayan servis sağlayıcılarının da olduğunu unutmayın!
Bu günlerde VPN kelimesini yoğun bir şekilde duyan birçok internet kullanıcısı VPN nedir diye soruyor. Vpn nedi ve nasıl çalışır bunu anlatmadan önce vpn'nin günümüzde neden bu kadar önemli hale geldiğine…
Bazen, web sitelerinin aklınızı okuduğunu hiç düşündünüz mü? Çoğunuz kesin bu kanıya varmıştır. Örneğin 2 gün önce internette yaptığınız bir arama, bugün karşınıza her hangi bir web sitesinde çıkabilmektedir. Çok ilginç…
Son 25 senedir hayatımızın her anında en sık kullandığımız işlemlerden biri, hiç kuşkusuz e-postadır. Elektronik posta, dünyanın diğer ucundaki kişiler ile anlık olarak iletişim kurmamızı sağlayan, ileri teknoloji ile donatılmış bir…
Çoğumuz VPN hakkında bilgi sahibi olmamıza rağmen, ücretli Vpn ve ücretsiz Vpn arasındaki farkları tam olarak bilmiyoruz. Bu farkları detaylı bir şekilde inceledik ve sizin için rehber niteliği taşıyan bu yazıyı…
Günümüzde 2 milyardan fazla Android işletim sistemi kullanıcısı olduğunu düşünürsek, olası güvenlik açıklarının da ne derece olabileceğini kestirmek zor değil. Bu yazımızda android için en iyi vpn programlarını incelemeye çalıştık. Ancak…
Ortak kullanıma açık olan Wifi bağlantılarını kullanarak internete bağlanan internet kullanıcılarını bekleyen tehlikelerin ne olduğu hakkında bilginiz olsaydınız, emin olun zorunlu olmadıkça asla kullanmadınız. Bu tür bağlantıları kullandığınız zaman kişisel bilgileriniz,…