Makaleler
> Makaleler > VPN Yasal mı?

VPN Yasal mı?

23 Ara 2017Admin

 İnternet sansürü ve erişim engelleri arttıkça, VPN kullanımı da aynı paralelde artmaktadır. Peki, VPN kullanımı yasal mı? Bu soru, en sık sorulan sorulardan biridir.

 1990 yıllarında başlayan VPN kullanımı, ilk etapta internette olası saldırılara karşı bir güvenlik önlemi olarak başlasa da, ilerleyen zamanlarda kullanım amacı genişledi ve günümüze kadar geldi. İnternet sansürlerinin artması ve erişim engelli web sitesi sayısının fazlalaşması VPN kullanımını arttırdı. Özellikle son yıllarda internet servis sağlayıcılarının, kullanıcı bilgilerini reklam amaçlı pazarladığı ortaya çıkınca, büyük çoğunluk VPN kullanımına yöneldi. Peki, VPN kullanımı yasal mı? Bu zor ve karışık bir soru ülkelerin izin verdiği lisanslı vpn şirketleri zaten VPN’nin yasadışı kullanımına karşılar. Ancak bazı şirketlere çok az ülkede izin veriliyor. Bunun yanında birçok VPN servisinin engellendiği ülkelerde mevcut. Yani Vpn kullanımının yasal olup olmadığı ülkeden ülkeye değişen bir kavram olmakla birlikte Vpn ile zatn normal şartlarda suç olan bir eylem gerçekleştirilmesi bütün ülkelerde suç teşkil eder. Bunun yanında devlet kurumları veya şirketler bilgilerinin güvenliği için vpn hizmeti kullanabilirler. Vpn’nin yasadışı kullanım alanları yasal çerçevedeki kullanım alanlarına göre çok küçük bir orandadır. Bunu bıçak kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Bıçakla birçok işinizi yapabilirken bunu bir suç aleti olarak da kullanabilirsiniz.

 

1
  Yasal Kısıtlamalar

 VPN, kişilere internette özgürlük ve tam koruma sağlayan muhteşem bir teknolojidir. Ancak bazı ülkelerde VPN kullanımı suç kapsamına girmekte ve yasaktır. Hapis ya da para cezası verilebilmektedir. Türkiye’de henüz böyle uygulamalar bulunmuyor. Ancak Türkiyede bazı VPN sağlayıcılarına erişim engellendi. Bu Vpnler Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Exspress VPN, IPVanish VPN. Bazı ülkelerde ise VPN kullanımı yasal olup, vpn sağlayıcılarından karşılığında belli bir miktar lisans ücreti adı altında para ödenmesi talep ediliyor. VPN kullanımını yasaklayan ve ağır cezalar uygulayan bazı ülkeler şöyledir: Azerbaycan, Bahreyn, Belarus, Çin, Küba, Eritre, Etiyopya, Hindistan, Irak, İran, Ürdün, Libya, Fas, Myanmar, Kuzey Kore, Umman, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore, Sudan, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Vietnam ve Yemen.

 Facebook, Twitter, YouTube, Google gibi sık kullanılan sosyal medya sitelerine erişim yasağı uygulayan bazı ülkelerde, VPN kullanımı çok yoğundur.

 

 

2
 Bölgesel Kısıtlamalar

 Bazı popüler uygulamalar ( Netflix gibi ) bölgesel bazda yasaklıdır. Bunun tek amacı, telif haklarının korunması olsa da, VPN kullanımı sayesinde bu yasaklar rahatlıkla aşılabilmektedir.

 

3
  Yasadışı Kullanım

 VPN servis sağlayıcıları, servislerinin yasa dışı eylemler için kullanılmasına kesinlikle karşı duruyor. Pornografi, kumar, terör, spam, dolandırıcılık işlemlerinde VPN kullanılmaması yönünde sürekli kullanıcılarını uyarıyor. Bu tür eylemler tespit edilirse, üyelik iptaline kadar giden yaptırımlar uygulanıyor.
Özetle VPN, özgürlük ve güvenliktir. İnternet kullanıcılarının güvenliği ve gizliliği için oluşturulan bir alt yapıdır. Bu servisin yasa dışı eylemlerde kullanılması, kullanıcıların sorumluluğunda olup, VPN servis sağlayıcıları tarafından asla tasvip edilmeyen bir davranış olduğunu belirtelim. Bunun dışında listemizde Türkiye’de izin verilen VPN servislerini sürekli güncellemeye çalışıyoruz.

  Özetle VPN, özgürlük ve güvenliktir. İnternet kullanıcılarının güvenliği ve gizliliği için oluşturulan bir alt yapıdır. Bu servisin yasa dışı eylemlerde kullanılması, kullanıcıların sorumluluğunda olup, VPN servis sağlayıcıları tarafından asla tasvip edilmeyen bir davranış olduğunu belirtelim. Bunun dışında listemizde Türkiye'de izin verilen VPN servislerini sürekli güncellemeye çalışıyoruz

En İyi 5 Vpn Servisi
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    1500+ oylama
    9.9
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    1300+ oylama
    9.8
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    700+ oylama
    8.9
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    500+ oylama
    8.5
  • Stars: 1Stars: 2Stars: 3Stars: 4Stars: 5
    700+ oylama
    8.4
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar