Vpn servis sağlayıcılarından birinden hizmet almadan önce, hangi kriterleri baz alacağınızı bilmiyorsanız, bu konuda sizlere yardımcı olacağını umduğumuz bir rehber hazırladık. Vpn seçiminize yardımcı olması için hazırladığımız en iyi 10 VPN listesini aşağıda sıraladığımız faktörleri gözönünde bulundurarak hazırladık. Ancak son zamanlarda bazı VPN servislerinin Türkiyede kullanımının durdurulması üzerine listemizde önceliği Türkiyede kullanılabilme özelliğine verdik. Türkiyede halihazırda kullanılabilen VPN servisleri listenin üst sıralarında yer alacaktır . Diğer faktörler bunların kendi aralarında sıralanması esnasında kullanılacaktır. Türkiyede kullanımı durdurulan VPN servislerini sürekli güncellemeye çalışıyoruz bu nedenle BTK tarafından güncel olarak kullanımına izin verilmeyen bir VPN programını kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Birçok VPN servis sağlayıcısı, hizmet kalitesine göre fiyatlandırma yapmaktadır. Bağlantı hızı, bölgesel bağlantı seçme, bant genişliği, güvenlik ve gizlilik için ekstra özellikler ve benzeri her şey fiyat uygulamasına bağlıdır. Genelde aylık ve yıllık ödemeler yapılacak şekilde abonelik paketleri hazırlarlar. Ve bu aboneliklerin nerdeyse tamamının otomatik ödemeye bağlı olduğunu hatırlatmak isteriz. Otomatik yenileme istemiyorsanız, bu ayarlar bölümünden ya da müşteri hizmetlerine ileterek değiştirebilirsiniz. Bütün VPN servis sağlayıcılarında oluşturacağınız ücretli üyeliklerden önce, mutlaka hizmet sözleşmesini ve kullanım şartlarını okuyunuz. Olası bir olumsuzluk yaşamamak için, bunları dikkatlice okumanız faydanıza olacaktır.
Bazı Vpn şirketlerinin sunduğu ücretsiz deneme süreleri, genelde kısıtlı hizmet içerir. Bu süre boyunca aldığınız hizmetten memnun kalırsanız, ücretli üye olarak tüm sınırları ortadan kaldırabilirsiniz.
Vpn servis sağlayıcılarının maliyet – performans karşılaştırmasını yaparken şu özellikleri ele aldık:
1) Performans Ve Hız
Vpn servis sağlayıcılarının kullandığı ekstra güvenlik seçenekleri nedeni ile normal kullandığınız bağlantıdan daha yavaş olacağı bilinen bir gerçektir. Bunu bizzat test ettik ve bölgesel bağlantıları deneyip ortalama Download – Upload hızlarını inceledik.
2)Şifreleme Protokolleri
OpenVPN en çok tercih edilen protokollerden biridir. L2TP/ IPsec protokolleri de iyidir ancak PPTP güvenliği diğerlerine göre daha az olduğu için, en son tercihiniz olmalıdır.
3) Eş Zamanlı Bağlantı Yapılan Cihaz Sayısı
Aldığınız VPN hizmetini kaç cihazla birden kullanabileceğiniz çok önemlidir.
4) Sunucular
Hizmet alacağınız Vpn şirketinin kaç adet sunucusu olduğu ve nasıl optimize edildiği önemli bir etkendir.
5)Ülkeler
Kaç ülkede bağlantı imkânı veriliyor, bölgesel hızları nasıldır gibi soruların yanıtları da, Vpn seçimi için önemli etkenlerden biridir.
Vpn servis sağlayıcılarını derlerken ikinci ele aldığımız kıstas, bu şirketlerin aldığı müşteri yorumları oldu. Şirketin kaç seneden beri hizmet verdiğiniz araştırdık. Bağımsız denetleme kurumlarından aldığı puanları analiz ederek şirketler hakkında bilgi topladık. Özellikle sosyal medyada yapılan müşteri yorumlarına çok önem verdik. Çünkü bu yorumlar, Vpn servis sağlayıcıları hakkında bize önemli bilgiler verdi. Şikâyetlerin çözüme kavuşma oranlarını inceleyip, müşteri memnuniyetini derledik. Ve son olarak elbette güvenlik seçeneklerini araştırarak, tüm bu bilgileri sizlerle paylaştık. Gizlilik konusunda, müşterilerin mahremiyetine en çok özen gösteren Vpn şirketlerini de sizler için detaylandırdık.
Aslında bu durum, sadece Vpn servis sağlayıcıları için değil, tüm alışveriş yaptığımız siteler için geçerlidir. Ama biz bu konumuzda Vpn şirketlerini ele alıyoruz. Bir hizmet satın aldığınız zaman, o hizmet şartlarının yeterince açık ve anlaşılabilir olması, kişisel bilgilerinizin güvenli konusunda size ne gibi teminatlar verdiği, kafa karıştırıcı maddelerin olup olmadığı, abonelik yenileme işleminde otomatik ödeme prosedürleri ve en önemlisi ücret iade politikaları nasıldır gibi soruların cevaplarını net olarak alabilmeniz gerekir.
Tüm Vpn şirketleri ” Günlük Tutma ” ( Diğer adı ile log kaydı ) politikasına sahip olduklarını iddia etse de, bunun detaylı araştırılması gerekebilir. Bu bilgilerin kayıt altına alınması, müşteri gizliliği açısından çok önemlidir. Hiç bir Vpn abonesi bu işlemin yapılmasını istemez. Zaten Vpn hizmetini, internette gizli ve güvenli bir şekilde gezebilmek adına almaktadır. O zaman bu kaydın tutulmasının amacı nedir?
Tüm Vpn servis sağlayıcıları, hizmet verdiği ülkelerin yasalarına uymak zorundadır. Özellikle Avrupa’da hizmet veren şirketlerin tutumu daha katıdır. Kayıtları tutma zorunlulukları vardır. Terörle mücadele kapsamında ve kanunlar çerçevesinde gerektiği anlarda bu bilgileri hükümet ile paylaşabilmektedir.
Vpn; bir hizmet sektörü olduğu için, müşteri ile sıkılıkla muhatap olunabilmektedir. O yüzden müşteri desteğinin çok yönlü, hızlı ve donanımlı olması şarttır. Hizmetin devamlılığı için, müşteri desteği iyi olan şirketler tercih edilmektedir. Mail, telefon, canlı destek, sosyal medya desteğinin yanı sıra, web sitelerinde yer alan soru bankaları da oldukça önemlidir.